Detoxen: bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Dat is ook niet meer dan logisch, want detox kent meerdere betekenissen en is inmiddels al zo oud als de weg naar Rome. Misschien zelfs wel al ouder. In de geschiedenis wordt detoxen al veelvuldig gebruikt. Met name onder gelovigen is detoxen erg populair. Zij gaan ervan uit dat er tijdens het detoxen meer ruimte ontstaat voor het woord van God. Ook in het verre verleden werden periodes van detox dan ook veelvuldig toegepast. Vandaag de dag denken we met name aan twee dingen bij het detoxen: het ontgiften van verslaafden in een afkickkliniek en natuurlijk de enorme rage van het detoxen in de dieetcultuur.
Wat houdt detoxen in?
Detoxen is veel meer dan een trendy term. Het gaat namelijk om het ondersteunen van je lichaam bij het verwijderen van gifstoffen. Je lichaam heeft vanuit zichzelf al een ingebouwd reinigingssysteem. Je nieren, lever en je huid zijn hier perfecte voorbeelden van. Deze organen zijn namelijk continu bezig met het afvoeren van afvalstoffen. Wil je je lichaam graag helpen? Dan kun je gebruik maken van een gerichte detox. Het kan namelijk bijdragen aan een betere spijsvertering, een stralendere huid en meer energie!
Hiernaast kan het je immuunsysteem aanzienlijk versterken en ontstekingen in je lichaam verminderen. Je kunt je lichaam de kans geven om optimaal te functioneren door bewust te detoxen. Je kunt zelfs mentaal helderder worden en beter slapen in de beste gevallen. Detoxen is geen wondermiddel, het is echter een ondersteuning van je natuurlijke processen. Met de juiste aanpak en voorbereiding, kun je detoxen een waardevol onderdeel maken van je gezondheidsroutine.
Jezelf voorbereiden op je detox
Als je een succesvolle detox wilt ervaren, dan is een goede voorbereiding slim. Begin bijvoorbeeld met het afbouwen van cafeïne, alcohol en suiker. Hierdoor voorkom je ontwenningsverschijnselen. Plan je detox hiernaast in rustige periodes, omdat stress het proces namelijk tegen kan werken.
Zorg ook voor voldoende slaap en rust. Vervolgens kun je groenten, fruit, kruidenthee etc. kopen voor tijdens je detox. Bereid jezelf tot slot voor op een verandering in je eetpatroon. Met een positieve instelling houd je het makkelijker vol.
De zin en onzin van het detoxen
De werking van detoxen is discutabel te noemen. Zeker als we experts mogen geloven. Het hangt volledig af van hetgeen men wil bereiken. Over het algemeen is ontgiften namelijk niet nodig om het lichaam zogenaamd te ontgiften. Niet wanneer deze enkel ongezondere voedingswaren binnenkrijgt. Het lichaam zal hier niet zwaar vergiftigd door raken. De lever en nieren zullen deze afvalstoffen namelijk van nature uit het lichaam verwijderen.
In sommige situaties is een detoxkuur echter zeer succesvol gebleken. Dit zien we met name in afkickklinieken. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs moeten namelijk eerst volledig nuchter zijn om een verdere behandeling te kunnen ondergaan. Dit betekent dat alle verslavende stoffen uit het lichaam verwijderd moeten worden. Dit gebeurt meestal in een direct opname afkickkliniek. Onder medische begeleiding kickt men dan volledig en snel af. Vervolgens ontstaat er ruimte in het hoofd om behandeling toe te laten en ook succesvol te kunnen laten zijn.
Dat is ook tegelijkertijd het voornaamste effect van detoxen: meer ruimte in je hoofd creëren. In een tijd van overvloed is dat ook wel fijn. We spreken vaak zonder nadenken eten in ons mond. We denken er niet over na hoe bijzonder het is dat we alles kunnen kopen, overal toegang toe hebben en zelfs soms te veel kunnen eten. Door te detoxen creëer je bezinning. Bovendien biedt het ook de mogelijkheid om de suikerlevels in je lichaam in balans te krijgen. De verslaving aan suiker de baas te worden. Na een detoxkuur heb je dan ook minder trek in zoetigheid. Met behulp van het detoxen maak je dus alvast een kickstart in jouw dieet.
Hoe doe je het?
Maar hoe pak je dat aan, detoxen? Waar begin je?
Er bestaan veel verschillende manieren waarop je kunt detoxen. Je kunt kiezen voor sapvasten, wat een populaire methode is waarbij je een aantal dagen alleen maar groente- en fruitsappen drinkt. Een mildere aanpak is het volgen van een duidelijk reinigingsdieet dat je combineert met plantaardige voeding. Sommige mensen maken de keuze om te kiezen voor een detox met supplementen of bepaalde kruiden die de lever kunnen ondersteunen.
Intermittent fasting, waarbij je langere tijden tussen maaltijden aanhoudt, kan ook helpen tijdens detoxen. Kies echter een methode die het beste bij jouw leefstijl en gezondheid past. Bij twijfel raden we je aan een arts of voedingsdeskundige te raadplegen voor de juiste informatie.
Blijf wel goed luisteren naar je lichaam. Gaat het niet en geeft je lichaam aan alle kanten aan dat je moet stoppen? Doe dit dan ook. Luisteren naar je lichaam is de eerste stap naar een gezonder leven en voedingspatroon.
Welke voeding eet je tijdens detoxen?
Tijdens een detox, focus je op voeding die je lichaam helpt te ondersteunen bij het reinigen. Het kan slim zijn om bewerkte voedingsmiddelen, suiker, alcohol en cafeïne te vermijden omdat ze je detox-proces verstoren. Kies in plaats hiervan voor verse groenten of fruit, met veel vezels en antioxidanten. De afvalstoffen kun je goed afvoeren door veel water te drinken. Groene of kruidenthee, smoothies met bladgroenten of een detox-soep zijn allemaal mogelijkheden terwijl je je lichaam wilt detoxen.
Bekijk ook