Ieder mens heeft periodes in zijn of haar leven waarin vermoeid zijn een grote rol speelt. Je hebt bijvoorbeeld een spannende tijd vanwege het afronden van je studie of je wordt ’s nachts regelmatig gewekt door je baby. Ook problemen met je naasten, zoals je partner of kinderen, kunnen ervoor zorgen dat je veel stress en moeheid ervaart. Maar het komt ook regelmatig voor dat er geen duidelijke reden aan te wijzen is waarom je je moe voelt. Wat kan je dan het beste doen?
Waar heeft je vermoeidheid mee te maken?
Let bij de vraag waarom je slecht uitgerust en moe bent op het volgende:
- Kijk of je taken niet te zwaar voor je zijn.
- Bepaal of je naast je moeheid ook last hebt van somberheid en nergens zin in hebben. Dan zou een depressie een rol kunnen spelen.
- Gezond eten, regelmatig bewegen en goed slapen zorgen voor de nodige energie. Mogelijk krijg je onvoldoende gezonde ingrediënten binnen of ben je niet fit door te weinig beweging of slaaptekort.
Uiteraard is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je moeheid lang aanhoudt. Samen bespreken jullie welke lichamelijke, geestelijke of persoonlijke problemen een rol spelen bij je vermoeidheid. Voel je je langer dan zes maanden moe? Dan lijd je misschien aan het vermoeidheidssyndroom. Je hebt dan ook last van andere klachten, zoals concentratieproblemen of lichamelijke pijn.
Voedingsstoffen en mindset
Voor een fit gevoel en een sterke geest is een gezonde levenswijze belangrijk. De eventuele onderliggende klachten voor vermoeid zijn is voor elk mens anders en daarom kan het bij moeheidsklachten nuttig zijn om de hulp in te roepen van een orthomoleculair therapeut. Deze therapeut helpt je om je voeding af te stemmen op jouw persoon. Naast het gebruik van pure voeding speelt ook je mindset, je manier van denken, een grote rol. De therapeut ziet jouw lichaam en geest als één geheel en kijkt ook naar je slaappatroon, de hoeveelheid beweging die je neemt, de invloed van stress en je mentale houding.
Zelf herstellend vermogen
Bij orthomoleculaire therapie gaat het erom dat je het zelf herstellend vermogen van het lichaam ondersteunt met de juiste voedingsstoffen. De therapie behoort tot de natuurgeneeskunde. Aniek Buijsrogge, orthomoleculair therapeut Den Bosch, heeft Voeding en Diëtiek gestudeerd en heeft zich daarna gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie. Ze geeft advies over een gezonde levensstijl en stelt recepten voor die gebaseerd zijn op voeding die past bij jouw klachten.