Ben jij opzoek naar een gezond(er) alternatief voor doorsnee tarwebloem? Dan is amandelmeel het overwegen waard! Deze meelvervanger is rijk aan belangrijke proteïne, glutenvrij en ook nog eens vetarm. En je kunt er allerlei lekkers mee bakken. Alles weten over gezond bakken met amandelmeel? Lees dan snel verder!
- Wat is amandelmeel?
Amandelmeel is simpelweg gemalen geblancheerde amandelen. De amandelen worden eerst kort gekookt in water en vervolgens van het bruine vliesje ontdaan, dit wordt ook wel blancheren genoemd. Deze blanke, niet-geroosterde amandelen worden fijngemalen en zo ontstaat er amandelmeel. Amandelmeel is doorgaans verkrijgbaar in de grote(re) supermarkten, natuurwinkels of bij de (online) notenboer. Heb je geen amandelmeel in huis of kun je het simpelweg niet vinden in de winkel? Dan kun je het dus ook vrij eenvoudig zelf maken van verse amandelen.
- Hoe gebruik je amandelmeel?
Amandelmeel is een veelzijdig en gezond product. Je kunt het nagenoeg op dezelfde manier gebruiken als tarwebloem. De structuur van je baksels en gerechten kan er wel enigszins door veranderen. Amandelmeel is namelijk wat vochtiger dan tarwebloem. Doorgaans maakt dit baksels juist smeuïger. Je kunt amandelmeel ook combineren met een andere (en drogere) meelsoort.
- Gezondheidsvoordelen van amandelmeel
Amandelen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen. Zo is het meel rijk aan vitamines, gezonde vetten, calcium, fosfor, magnesium, kalium, zink en ijzer. Vanwege de hoeveelheid hoogwaardige eiwitten en het lage koolhydraatgehalte zijn amandelen bovendien buitengewoon geschikt voor een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. In amandelen zitten namelijk zo’n 20 gram eiwitten per 100 gram; vergelijkbaar met de hoeveelheid eiwitten in yoghurt en vlees. Hierdoor geeft amandelmeel je een snel en langdurig verzadigd gevoel, maakt het afvallen daardoor eenvoudiger en stimuleert het tevens de spieropbouw. Amandelmeel is daarnaast ook nog eens glutenvrij.
- Amandelmeel als vervanger van tarwebloem
Amandelmeel heeft daardoor een aantal belangrijke voordelen in huis ten opzichte van tarwebloem. Amandelmeel is gezonder, glutenvrij en bevat een stuk minder koolhydraten. Amandelmeel bevat slechts 10 gram koolhydraten per 100 gram, tegenover 65 tot 75 gram in tarwebloem. Daarentegen bevat amandelmeel het dubbele aan eiwitten.