Als jij je sportprestaties wilt verbeteren doormiddel van je psychische balans te verbeteren kun je gebruik maken van neurofeedback. Wat is neurofeedback? Neurofeedback is een effectieve trainingsvorm voor de hersenen en je kunt op deze manier optimaal functioneren. Het is bewezen dat doormiddel van de juiste behandelmethode je hersenactiviteit kan veranderen en zo ook je klachten. Hierdoor kun je beter sportprestaties leveren. Neurofeedback werkt ook met belonen en straffen. Onze hersens zijn hier gevoelig door waardoor we gedrag dat beloond wordt sneller opnieuw zullen vertonen. Neurofeedback is niet zo sterk als medicatie, maar de hele dag medicatie slikken vindt niemand fijn. Daarom kun je in combinatie met neurofeedback je klachten verminderen.
Leren focussen
Neurofeedback wordt vooral gebruikt bij het oplossen van mentale problemen maar het wordt ook steeds meer gebruikt bij het verbeteren van professionele prestaties waaronder die van topsporters. Want ook bij topsporters is het belangrijk dat je rust in je hoofd hebt zodat je betere prestaties kunt leveren. Neurofeedback begint met een speciale trainer die sensoren plakt op je hoofd waardoor de hersenactiviteit wordt gemeten. Meestal wordt de training uitgevoerd door het kijken van een film. Als je hersenactiviteit stabiel is blijft de film doorgaan maar veranderd je hersenactiviteit dan stopt de film. Hierdoor krijgen je hersenen feedback dat ze dit niet moeten doen. Je kunt hierdoor beter functioneren en ook met sporten je gedrag verbeteren.
Neurofeedback voor topsporters
Mensen die zich voorbereiden voor grote sport evenementen maken ook gebruik van neurofeedback. Als je topsporter bent staat er namelijk veel druk op je en moet je leren ontspannen. Doormiddel van neurofeedback kun je je hersenen dit aanleren. Ook gebruiken topsporters neurofeedback voor betere slaap. Zo’n grote sportevenementen kunnen zorgen voor veel spanning en door neurofeedback te gebruiken kun je je hersenen ook weer trainen om beter en sneller in slaap te vallen. Hierdoor ben je natuurlijk een stuk fitter en kun je betere sportprestaties leveren. Als je hoofd nou eenmaal leeg is heb je meer focus op je vaardigheden en kennis. Hierdoor kun je het maximale uit je prestaties halen.