Wat is een koemelkallergie?
Koemelkallergie behoort tot een van de meest voorkomende voedselallergieën die je kan hebben. De allergie komt het meest voor bij baby’s en kinderen onder de vijf jaar. In vrijwel de meeste gevallen verdwijnt deze voedselallergie vaak in de kindertijd of wanneer ze volwassen worden, dit is echter niet altijd het geval. Melk komt in meer producten voor dan je zou denken. We weten allemaal dat koemelk in standaardproducten zit zoals kaas, kwark en yoghurt, maar wist je dat het ook veel zit in sauzen? Hierdoor wordt het al een stuk moeilijker om deze allergie uit de weg te gaan.
Hoe herken je een koemelkallergie?
Bij een koemelkallergie(overgevoeligheid voor koemelk) ontstaat er een afweerreactie van het lichaam op de eiwitten in de melk van de koe. Deze eiwitten behoren vaker tot caseïne, een stof die wordt aangetroffen in het vaste deel van melk.Bij een koemelkallergie worden deze eiwitten gezien als een vijandig iets, en het gevolg hiervan is dat het lichaam zichzelf hier tegen probeert te beschermen. Hierbij doet het lichaam alles eraan om deze “indringer” tegen te houden met alle gevolgen van dien. Symptomen van deze koemelkallergie kunnen erg variëren per persoon en kunnen sterke reacties hebben op het lichaam.
Symptomen van de allergie
Symptomen bij koemelkallergie kunnen erg verschillen per persoon. De symptomen kunnen sterke reacties hebben op het lichaam van de persoon. In de meeste gevallen treden deze symptomen op bij de mond, het maagdarmkanaal, de luchtwegen of op de huid. De bijbehorende symptomen van deze koemelkallergie zien er als volgt uit:
- Mond: Vaak ontstaat hier een zwelling van de mond
- Luchtwegen: De allergie kan ook op de luchtwegen slaan, en dit kan zorgen voor moeite met ademhalen. Dit kan ook ervoor zorgen dat je gaat hoesten en er kan een zwelling van het strottenhoofd ontstaan. Tot slot kan het gebeuren dat je een loopneus krijgt.
- Maagdarmkanaal: De koemelk allergie kan ook op je maagdarmkanaal slaan, en hiervan kan je misselijk worden. Dit kan ook zorgen voor buikpijn, braken en diarree.
- Huid: Ook je huid kan last krijgen van een koemelkallergie. Zo kun je last krijgen van onder andere zwellingen en netelroos.
Andere symptomen
Verder zijn er nog symptomen als vermoeidheid, opgeblazen gevoel, verstopping, vertraagde groei en gedragsproblemen die kunnen ontstaan bij een koemelkallergie. In de meeste gevallen verschijnen deze symptomen snel na het consumeren van melkproducten en zijn deze van korte duur. Hierdoor stoppen ze vrijwel meteen wanneer je geen melkproducten meer consumeert.
Het behandelen van deze allergie
De enige optie om een melk allergie te behandelen is door melk- en zuivelproducten te vermijden. Een melkallergie is nog niet te genezen en dus bestaan er geen geneesmiddelen tegen deze allergie. Je moet er dan ook rekening mee houden dat je moet blijven letten op wat je eet en wat er precies in zit. Dit kan een vermoeiende taak zijn, omdat je vrijwel elk product hierop moet gaan checken. Gelukkig bestaat er een handige gids voor deze producten met een overzicht van koemelkvrije producten.