Nu de winter in volle gang is, betekent dat doorgaans ook dat er in veel huishoudens regelmatig Hollandse kost op tafel verschijnt. Met name stamppot is een echte winterklassieker. Heerlijk natuurlijk, maar niet de meest gezonde maaltijd. De redder in noot: zoete aardappel! In dit artikel lees drie gezonde stamppot recepten met zoete aardappel!
Pompoen stamppot met andijvie
Deze bijzonder kleurrijke pompoenstamppot bevat naast pompoen ook zoete aardappel en een winterpeen. Wist je dat gele, rode èn oranje groenten carotenoïden bevatten? Deze stofjes zijn belangrijke beschermers van ons immuunsysteem. En dan zit er ook nog eens andijvie in! De geitenkaas en pecannoten maken deze stamppot extra smaakvol.
Benodigdheden (voor 4 porties):
- 500 gr pompoen (ong. een halve pompoen)
- 250 gr winterpeen
- 250 gr zoete aardappel
- 100 gr rauwe andijvie, fijngesneden
- Een handje gehakte pecannoten
- 50 gr verkruimelde geitenkaas
- Komijnpoeder, peper en zout
Italiaanse stamppot met spinazie
In dit recept worden heerlijke Italiaanse smaken gecombineerd met zoete aardappel in een winters stamppotje. Ook deze stamppot zit vol met gezonde groenten. Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Deze zijn goed voor je ogen, huid, weerstand en het ijzermetabolisme. De olijven, pijnpoompitten en mozzarella zorgen voor de echte Italiaanse smaak.
Benodigdheden (voor 4 porties):
- 1 kg zoete aardappels
- 600 gr verse bladspinazie
- 100 gr zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
- Een handje zwarte olijven, in plakjes
- 40 gr geroosterde pijnboompitjes
- 1-2 el groene pesto
- Een halve bol mozzarella, in stukjes
- Peper en zout
Zuurkool stamppot met ananas
Zuurkool is enorm gezond. Zuurkool bevat namelijk veel vitamine C en die vitamine is een echte booster voor je immuunsysteem. Daarnaast bevat zuurkool diverse melkzuurbacteriën, dit komt door het fermentatieproces. Deze zogeheten ‘lactobacteriën’ leveren een positieve bijdrage aan onze darmgezondheid. Zowel de zoete aardappel als de ananas maken de smaak van de zuurkool wat milder.
Benodigdheden (voor 4 porties):
- 1 kg zoete aardappelen
- 500 gr zuurkool
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 1 teentjes knoflook, geperst
- ½ ananas, in schijfjes
- Peper en zout