Ben je op zoek naar manieren om snel slank te worden? Zo kun je een bepaald dieet gaan volgen, gaan sporten of je kunt kiezen voor afslankdruppels of -pillen. Tegenwoordig is intermittent fasting ook een grote trend. Maar hoe zit het met intermittent fasting en waarom krijgt deze voedingsaanpak zoveel aandacht? Lees snel verder om meer te weten te komen over dit vasten en wat de voordelen van deze aanpak zijn!
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting is een type dieet aanpak die zich richt op tijdgebonden eten. Hierbij wordt een 12 uur lange periode aangehouden voor het vasten, waarbij de perioden van vasten fluctueren die gewoonlijk langer dan 12 uur duren. Zo kiezen de meeste mensen ervoor om 9 uur te ontbijten en na 21 uur ´s avonds niks meer te nuttigen. Hierdoor heeft je lichaam de tijd om te rusten, te ontspannen en voedingsstoffen te verwerken.
Verwerken van voedsel
Je lichaam moet veel werken verzetten als het gaat om het verwerken van het voedsel om je dagelijks een consistente energiebron te bieden. Het voedsel wordt via spijsverteringsenzymen afgebroken tot macro- en micronutriënten. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose om te worden opgenomen in onze bloedbaan en gebruikt voor energie met behulp van insuline. Wanneer de cellen niet alle glucose uit het voedsel dat we eten gebruiken, wordt het in je lever en spieren opgeslagen als glycogeen. Bij een calorieoverschot wordt de overgebleven brandstof als vet opgeslagen in je vetcellen.
Gebruik opgeslagen vetzuren
Tussen maaltijden door en tijdens een periode van vasten, zal je lichaam glycogeen en opgeslagen vet gebruiken voor energie. Zodra deze glycogeen voorraden zijn uitgeput, begint je lichaam meer vet af te breken als brandstof. Dankzij intermittent vast zal je lichaam ketose ervaren en zal dus overschakelen naar het afbreken van vet als brandstof. In plaats van glycogeen te gebruiken voor energie zal het dus opgeslagen vetzuren gebruiken.