Afvallen door stress: voor sommigen een droom die uitkomt, want er zijn een hoop mensen die juist aankomen door stress. Er zijn echter gevallen waarbij men ongewenst afvalt en moeite heeft om aan te komen. Val jij op onverklaarbare manier af? Lukt het maar niet om aan te komen ondanks de vele moeite. In dit artikel bespreken we wat de oorzaak van het gewichtsverlies en op welke manier stress hierbij een rol speelt.
Wat is stress?
Om te begrijpen op welke manier stress van invloed is op je gewicht, is het eerst nodig om goed te begrijpen wat stress is. Stress is, eenvoudig verteld, een reactie van jouw lichaam. Je lichaam bereidt zich in deze situatie bijvoorbeeld voor op een bedreiging waardoor je een stuk alerter bent. Bij iedereen komt wel eens stress voor, maar te veel stress is nooit goed voor je. Schakel daarom tijdig hulp in van een professional. Door blended care zul je merken dat je weer snel lekker in je vel zit.
Afvallen door stress
Een van de mogelijke bijwerkingen van stress is gewichtsverlies. Hoe kan dit? En wat is de oorzaak hiervan? Normaal gesproken val je af wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrand. Een volwassen persoon heeft normaal gesproken zo’n 2000 tot 2500 calorieën per dag nodig. Deze calorieën worden in een dag weer verbrand.
In deze situatie zul je dus niet aankomen of afvallen. Stel dat je nu minder eet dan dat je verbrandt, dan val je dus af. Toch ligt gewichtsverlies niet alleen aan de inname van je calorieën en wat je op een dag verbrandt. In sommige gevallen kan stress een rol spelen bij gewichtsverlies.
Oorzaken ongewenst gewichtsverlies door stress
Stress heeft op verschillende manieren invloed op gewichtsverlies. Wij hebben verschillende gevolgen van stress op een rijtje gezet:
- Adrenaline: wanneer je stress hebt maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan. Hierdoor versnelt de stofwisseling, gaat je hartslag omhoog en haal je eens stuk sneller adem. Deze verschillende gevolgen van stress zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrandt en dus afvalt.
- Geen eetlust: sommige mensen hebben simpel weg geen zin om te eten wanneer ze stress ervaren. Wanneer ons lichaam geen voeding binnenkrijgt, dan moet het ergens anders energie vandaan halen, zoals uit vet in ons lichaam en uiteindelijk zelfs uit onze spieren.
- Drukte: vaak ontstaat stress in een periode dat je het erg druk hebt. Je bent een stuk actiever dan gewoonlijk. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar al die extra beweging, zoals: op en neer lopen of met je benen bewegen zorgt ervoor dat je net wat extra calorieën verbrandt.
Meer lezen over stress? Bekijk ook