Dashi is een soort bouillon die bij veel verschillende recepten in de Japanse keuken gebruikt wordt. Zo wordt dashi gebruikt bij soepen en andere Japanse gerechten. Veel mensen vinden dashi erg lekker door de umami smaak die het met zich mee brengt. Dashi is over het algemeen een basis voor vele gerechten, maar kan ook afzonderlijk geconsumeerd worden. Dashi bouillon wordt gemaakt van getrokken kombu en dunne gedroogde stukjes tonijn. In sommige gevallen kan de tonijn achterwege gelaten worden of vervangen worden door sardines of shiitakepaddenstoelen. Bovendien kan de bouillon meer op smaak gebracht worden door suiker, sake, sojasaus, sojapasta of fijn gesneden groente. Wilt u meer weten over dashi? Lees dan gerust verder!
Dashi is gezond!
Een misschien voor vele al bekend feitje is dat dashi uw gezondheid een boost geeft. Dit heeft te maken met het zeewier dat erin zit. Dit zorgt er namelijk voor dat u minder ontstekingsreacties heeft, maar het voorkomt ook kanker. Daarnaast helpt dashi bij het verkrijgen van een gezond en slank lichaam. Het eten van dashi remt namelijk uw eetlust. U voelt u verzadigd door de zeewier die erin zit én het helpt bij het verteren van uw eten. Daarnaast wordt kombu ook ingezet als natuurlijk medicijn voor schildklieraandoeningen.
D.I.Y. dashi
Bouillon maken is erg gemakkelijk. Voordat u begint aan het echte werk moet u de kombu (zeewier) op specifieke hoeveelheid water (halve liter voor kombu van 5 cm) weken. Dit moet minstens 3 tot 6 uur weken. Kombu en alle andere Japanse ingrediënten kunt u verkrijgen in een toko. Als u hier geen tijd voor heeft kunt u deze stap overslaan. De dashi wordt hier echter minder sterk van smaak van. Als volgende stap kunt u de kombu met water aan de kook brengen. Voordat het water begint te borrelen moet u de kombu eruit halen. Nu kunt u de tonijn, sardines of shiitakepaddenstoelen toevoegen. Laat dit een minuut sudderen. Daarna kunt u de pan van het vuur afhalen en de dashi 5 minuten laten intrekken. Na het intrekken kunt u het mengsel van ingrediënten eruit vissen. Nu is uw dashi klaar en kunt u verschillende gerechten ermee bereiden. Dashi kunt u een week in de koelkast bewaren. Let er wel op dat deze goed afgesloten is. Dashi kan ook tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Dashi in gerechten
Nu u een hoop dashi heeft gemaakt word het tijd dat u gerechten ermee gaat bereiden. Het meest gebruikelijke dashi gerecht is misosoep. Hier kunt u zelf tofu, paddenstoelen, zeewier, bosui en stukjes vis in doen. De bouillon kan ook gebruikt worden om vis, vlees en groenten in te pocheren. Dit noemt men ook wel shabu-shabu.