Je zult het op veel blogs voorbij zien komen, de zwangerschaps kleding. Maar vanaf wanneer moet je het beginnen te dragen, wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? In dit artikelen zetten we alles voor je op een rijtje!
Zwangerschaps kleding, wat is het?
Positiekleding, ook wel zwangerschaps kleding genoemd, is kleding dat er gewoon normaal uit ziet. Alleen in tegenstelling tot de normale kleding zorgt deze kleding ervoor dat het zich aanpast aan je zwangere lichaam. Tijdens de zwangerschap zal je lichaam namelijk flink gaan veranderen. Denk aan langere voeten, bredere heupen en natuurlijk die als, maar groter wordende buik. Hierdoor zul je gaan merken dat die favoriete skinny jeans niet meer lekker zit.
Vanaf wanneer moet ik positiekleding dragen?
Natuurlijk is het voor iedereen een eigen keus. Het wordt als advies door de mensen gegeven, niet als verplichting. Ook zit er geen precieze ‘datum’ bij. Op het moment dat je erachter komt dat je bepaalde kledingstukken niet meer fatsoenlijk kunt dragen, omdat ze te straks zitten of te klein zijn. Dan is dat het signaal om te gaan kijken naar zwangerschapskleding. En dat is absoluut geen ramp!
Hoeveel kleding heb ik nodig?
Hou er natuurlijk rekening mee dat je maar een korte periode hoogzwanger zult zijn. Je zou de kleding altijd nog kunnen bewaren voor een volgende keer, dat is geen probleem. Maar let er dus op dat je niet zeven verschillende broeken en truien gaat kopen. Zo hoef je bijvoorbeeld van een vest niet eens een zwangerschapsvariant te kopen, dit kun je prima met de knoopjes open dragen. Ook hangen er in je kast vast wel enkele jurkjes die prima gedragen kunnen worden met een bollere buik. Koop dus de kleding op je eigen smaak én koop niet teveel.
Voordelen
Zwangerschaps kleding zal je fysieke ongemakken verminderen. Kleding dat te strak zit zal een knellend gevoel geven, dat is natuurlijk erg oncomfortabel. Daarom is het dus extra belangrijk om in die korte periode dat je zwanger bent, je ook goed in je vel zit. Verwen je zelf daarom ook op dat mooie zwangerschapsjurkje! Ook is het belangrijk om te weten dat je na de zwangerschap niet direct weer je oude kleding zult kunnen dragen. Je lichaam heeft immers tijd nodig om weer te herstellen.
Nadelen
Doordat zwangerschaps kleding is gemaakt met speciale rekbaar materiaal is het ook aan de duurdere kant. Niet iedereen heeft natuurlijk het geld om dat allemaal te betalen. Ook zijn er veel mensen die het niet duurzaam vinden, omdat je het gemiddeld, maar vier maanden zult dragen. Ook zijn er andere alternatieve zoals, gewoon de normale kleding dragen, maar dan één maatje groter. Of mocht je zwanger zijn in de zomer periode, zou je ervoor kunnen kiezen om veel jurkjes te dragen. Er is genoeg keus naast de positiekleding.
Heb ik het écht nodig?
Hier een antwoord op geven is heel persoonlijk. De een zal direct een grote buik krijgen waardoor de normale kleding, zelfs met een maatje groter niet meer past. Dan wordt aangeraden om zwangerschaps kleding te dragen. Maar de ander heeft misschien wel het geluk dat ze de normale kleding nog steeds kan dragen. Maar een ding is wel heel belangrijk. Schaam je niet op het moment dat je zwangerschaps kleding draagt. Niemand ziet het verschil, het is gewoon prachtige kleding!