In Groot-Brittannië zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen, semaglutide werkt ontzettend goed om de eetlust te kunnen onderdrukken. Hierdoor verliezen mensen met obesitas binnen enkele maanden al direct vele kilo’s aan overtollig vet. Veel endocrinologen en hoogleraren noemen het daarom ook een echte ‘gamechanger’.
Een studie in Groot-Brittannië heeft daarbij ook een proef uitgevoerd, tweeduizend mensen deden daar aan mee. Hieruit bleek dat er een gemiddeld gewichtsverlies was van vijftien kilo, over een tijdspan van vijftien maanden. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie, dat met één milligram van het medicijn pér week je al voldoende binnen krijgt om dat resultaat te behalen.
Geen eetlust
Semaglutide moet je zien als het zusje van de darmhormonen, dat maakt het lichaam zelf aan en zorgt daarmee voor het verzadigde gevoel. Semaglutide werkt op de darmbewegingen. Wanneer je honger hebt, of juist verzadigd bent, is allemaal hormonaal geregeld. Dat hormoon heet GLP-1.
Bij mensen met obesitas werkt dat hormoon, GLP-1, niet goed genoeg. Doordat die balans mist is er geen goede communicatie tussen de darmen en hersenen, waardoor je niet stopt met eten.
Semaglutide werkt hierbij als een ondersteuning en zal ervoor zorgen dat de disbalans verbroken wordt. Het is dus ook geen heel uitgebreid wondermiddel, maar het helpt wel om mensen een verzadigd gevoel te geven. Met als gevolg dat er een (grote) afname in het gewicht komt.
Valse beloftes
Onderzoekers geven aan dat het semaglutide medicijn écht anders werkt dan alle andere afslankmiddelen. Bij vele zogenoemde ‘slankmakers’ is het bijvoorbeeld ook de bedoeling dat je een volledig ander voeding- en bewegingsschema neemt. Daarnaast zijn er ook veel medicijnen geweest die wel zeer effectief waren, alleen zijn die na een korte periode alweer van de markt gehaald aangezien ze te veel bijwerkingen bleken te hebben. Semaglutide heeft dat absoluut niet.
Meer middelen
Er zijn overigens al meerdere effectieve middelen op de markt, om precies te zijn drie. Hierbij gaat het om: Orlistat, Mysimba en liraglutide, wat dan weer fungeert als het zusje van semaglutide. De laatste twee middelen verschenen afgelopen jaar. Mysimba kost daarbij honderd euro per maand, en liraglutide maar liefst 150 euro per jaar. Beide worden ze ook niet vergoed, overstappen van zorgverzekering per 2023 heeft daarbij geen nut.
Andere leefstijl
Semaglutide is een ontzettend grote stap en daarbij een nieuwe ontwikkeling van medicijnen voor mensen met obesitas. Wel blijft de basis om ervoor te zorgen dat iemand zijn leefstijl gaat aanpassen. Hierbij zul je eerst een traject krijgen van ongeveer twee jaar waarin je een volledige begeleiding krijgt omtrent gezond eten, veel bewegen en zorgen voor de juiste ontspanning.
Een maagoperatie
Op het moment dat het aanpassen van de levensstijl niet voldoende werking heeft dan is opereren vaak de volgende stap. Maar dat zal veranderen nu blijkt dat het Semaglutide medicijn een dusdanige werking heeft. Een maagoperatie is overigens ontzettend effectief, maar er kleven vele nadelen aan. Dit medicijn zorgt ook voor een kleine hoeveelheid van de hormonale reactie die je ook krijgt na de operatie. Hiermee kan het gat tussen de levensstijl en de operatie opgevuld worden met het medicijn. Een echte gamechanger.
Goedkeuring Europa
De Europese Unie heeft het gebruik van semaglutide op dit moment nog niet goedgekeurd voor obesitas. Overigens hebben ze dat wel gedaan voor mensen met diabetes type 2. Onderzoekers willen dat de EU hier vaart achter gaat zetten. Zij zeggen namelijk dat er meer moet gebeuren dan alleen preventie. Mensen met obesitas hebben meer nodig dan alleen een gezonde voedselomgeving en meer beweging. De juiste effectieve http://l/tips-kiezen-maaltijdvervangers/medicatie kan hierbij zorgen voor het nodige gewichtsverlies waardoor er zowel winst is op de fysieke gezondheid, maar ook op het mentale vlak. Wat ontzettend belangrijk is.