Een goede nachtrust, het is zo ontzettend belangrijk en toch gebeurt het vaker dat we niet goed slapen of onvoldoende slaap hebben. In Nederland hebben steeds meer last van deze slaapproblemen. Door te weinig te slapen geef je je lichaam niet de mogelijkheid om zichzelf te herstellen en dat is niet gezond. Je lichaam heeft dit herstelproces namelijk nodig omdat het anders niet goed kan functioneren. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om voldoende te slapen. Een keer slecht slapen kan geen kwaad, maar wanneer dit vaker gebeurt kan dit zorgen voor grote gevolgen aan je fysieke en mentale gezondheid. Slaap je al een langere tijd slecht of onrustig? Lees dan deze blog met tips om direct beter te slapen.
Slaaptip 1: Zorg ervoor dat je je huis uit gaat.
Zit jij de hele dag binnen te werken door de corona crisis? Kom jij nauwelijks nog buiten en voel je je steeds meer een kluizenaar? Je bent lang niet de enige. Onderzoek wijst uit dat sinds de coronacrisis thuiswerkers steeds meer last krijgen van slaapproblemen. Onder andere het GGZ en het WHO schrijven hierover. In de meeste gevallen heeft dit te maken met het feit dat mensen minder naar buiten gaan. Zonlicht is enorm belangrijk om goed te kunnen slapen en wanneer je dit niet voldoende op zoekt kan dit zorgen voor onder andere slaapproblemen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks even naar buiten gaat en een stukje gaat lopen zodat je lichaam alsnog aan voldoende zonlicht wordt blootgesteld.
Slaaptip 2: Beweging is enorm belangrijk
Sinds de coronacrisis zijn de meeste teamsporten op een halt gezet en daardoor worden deze minder of niet meer uitgeoefend. Dit is enorm nadelig voor je algemene dag en nacht ritme en kan zorgen voor problemen om in slaap te vallen. Gaat je yoga les niet meer door of kun je niet meer voetballen? Kies er dan voor om een stukje te gaan fietsen of hardlopen. Beide alternatieven zorgen ervoor dat je lichaam voldoende beweging krijgt en daardoor beter in slaap kan komen.
Slaaptip 3: Zorg voor frisse lucht
Zorg ervoor dat je kamer voldoende is geventileerd. Niet alleen verlucht je zo je bed, maar ook de rest van je kamer en kan de klamme of doffe geur weg gaan en vervangen worden door een frisse geur. Het luchten van je kamer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in je kamer komt en daardoor kun je veel makkelijker in slaap vallen en ook beter en langer slapen.
Slaaptip 4: Eet en drink ’s avonds met mate
Het wordt aangeraden om ’s avonds de maaltijd licht en gezond te houden. Vet of zwaar eten zorgt ervoor dat je minder goed in slaap komt en daardoor dus later in slaap valt. Daarnaast, zorgt zwaar eten ervoor dat je minder diep kan slapen. Over het algemeen wordt het aangeraden om 3 uur van tevoren geen maaltijd meer te nuttigen. Gebruik ook niet overmatig veel alcohol voordat je gaat slapen, je slaapt misschien sneller maar wordt ook sneller wakker. Bovendien, is de algemene slaap onder invloed van alcohol van mindere kwaliteit.
Slaaptip 5: Maak gebruik van slaap bevorderende voeding
Eten vol met natuurlijke aminozuren bevorderen je slaap. Wil je ’s avonds toch nog iets eten? Neem dan bijvoorbeeld yoghurt, melk of dadels. Bananen en notenpasta zorgen er ook voor dat je jezelf kan ontspannen en wekken de slaap op. Serotonine bevordert net als aminozuren de slaap.
Slaaptip 6: Maak gebruik van een slaapmasker
Word je ook altijd wakker van licht in je slaapkamer? Maak dan eens gebruik van een slaapmasker om dit tegen te gaan. Een slaapmasker zorgt ervoor dat je niet wakker wordt gemaakt door licht in je kamer en zorgt ervoor dat het duister blijft. Door gebruik te maken van een slaapmasker maak je ook meer melatonine aan. Dit slaaphormoon zorgt ervoor dat je rustiger in slaap valt en je slaap kwaliteit omhoog gaat. Ook bij slaapproblemen kan een slaapmasker een oplossing bieden doordat je hersenen denken dat het meteen donker is.
Slaaptip 7: Zorg ervoor dat je ontspannen bent!
Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je voldoende ontspannen bent. Zorg er daarom voor dat je naar bed gaat zonder zorgen en een aantal uur van tevoren geen taken uitvoert die kunnen zorgen voor zorgen. Zorg in plaats daarvan ervoor dat je goed ontspannen bent voor je gaat slapen. Dit kan je doen op veel verschillende manieren. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een avondje tv te kijken en lekker te ontspannen, maar beter is het om een boek te lezen of een korte wandeling te maken. Veel schermtijd kan er namelijk voor zorgen dat je nog moeilijker in slaap komt en dat wil je graag voorkomen. Zit je dus de hele dag voor een scherm? Kies er dan voor om een wandeling te maken of om even je spieren te strekken. Je zult merken dat je veel beter gaat slapen!
Slaaptip 8: Zorg ervoor dat je op tijd tot rust komt om slaapproblemen te voorkomen
Over het algemeen zorgen sport en beweging ervoor dat je beter kan slapen. Echter, is het af te raden om meteen na het intensief trainen te gaan slapen. Je kunt je dan niet meer voldoende ontspannen en dat zal invloed hebben op je slaapkwaliteit. Misschien heb je het wel vaker gehoord, maar het wordt afgeraden om 1 uur voor het slapen, gebruik te maken van een computer, mobiel of tv. De lichtintensiteit van het beeldscherm zorgt er namelijk voor dat je wakker wordt gehouden en daardoor kun je niet tot rust komen.
Slaaptip 9: Bereid je volgende dag al voor en pieker niet in je bed
Zorg dat je alles klaar hebt om ’s morgens tijdig te beginnen met je werk of school gerelateerde werkzaamheden. Dit kun je doen door je kleren alvast klaar te leggen, je spullen klaar te zetten etc. Dit zorgt ervoor dat je rustig kan gaan slapen en daardoor heb je ’s morgens minder stress. Heb je wel eens last van piekeren? Dan kun je dat beter niet doen vlak voordat je gaat slapen. Schrijf in plaats daarvan je gedachten of ideeën op en kijk hier ’s morgens nog eens naar. Dit helpt zeker tegen slaapproblemen door stress.
Slaaptip 10: Maak gebruik van een middel dat melatonine aanmaak bevordert
Het kan gebeuren dat je na het toepassen van deze tips nog steeds niet goed kan slapen. Veel mensen neigen dan om een slaappilletje in te nemen en daardoor alsnog goed te slapen. Dit wordt echter ten zeerste afgeraden omdat het niet alleen zorgt voor een geforceerde slaap, maar ook zorgt dat je afhankelijk wordt van deze middelen. Dat laatste is iets wat je ten alle tijde wilt voorkomen. Kies in plaats daarvan voor een melatonine supplement dat zorgt voor een boost van melatonine. Deze supplementen zijn niet verslavend en kunnen daardoor met minder zorgen gebruikt worden. Zorg er wel voor dat je altijd de bijsluiter goed doorneemt voordat je een supplement inneemt.
Dit waren 10 tips om beter te slapen. Hopelijk kun je na het toepassen van deze tips weer beter slapen en opnieuw uitgerust wakker worden.